İnvertör
İnvertörler Hakkında
Günümüzde enerji tasarrufu için birbirinden farklı birçok cihaz kullanılmaktadır. İnvertörler ise bu bağlamda enerji tasarrufu sağlamak maksadı ile devrelerin frekans ve gerilim ayarlarını düzenleyen cihazlar olmaktadırlar.
Kullanımı
Doğru akımı alternatif akıma ve alternatif akımı da doğru akıma düzgün bir şekilde çevirmek için kullanılan adaptörlerdir. Esasında 3 fazlı çalışma sisteminde olan ve bir devrede gerilim ve frekans ayarlarını düzenleyen tüm cihazlara verilen genel bir isimdir. Basite indirgeyerek anlatılması gerekir ise de invertörler akülerde bulunan 12 volt, 24 volt, 48 volt doğru akım voltajlarını yaklaşık olarak 230 volt 50 Hz voltaj alternatif akıma çeviren adaptörlerdir de denilebilir.
Enerji Tasarrufu
Aynı zamanda DC gerilimi AC gerilime de çevire bilmektedirler. Bu durum ise şu şekilde özetlene bilmektedir. Bir güç kaynağı UPS de invertör ve konvertör birlikte kullanılır. Bu durumda AC gerilim öncelikle konvertöre gelmektedir ve DC gerilime çevrilir ardından da DC gerilimi invertöre gelerek AC sinyale çevrilmektedir. Bu sayede de 12volt ya da 24 voltluk bir aküden 230 volt a kadar bir enerji sağlanabilmektedir. Bu çevirme ve enerji sağlama hususlarında bilinmesi gereken en önemli nokta ise, kesinlikle enerji ya da gerilim üretimi yapmazlar. İnvertörler sadece ve sadece var olan bir enerjiyi ya da gerilimi farklı bir gerilimim ya da enerjiye dönüştürmektedirler. Ayrıca her bir kablonun bir direnç olmasından dolayı akü ya da enerji kaynağından invertöre yakın mesafelerden bağlantı kurulan kablolar kısa oldukları için kalın olmaları herhangi bir problem oluşturmazlar. Ancak çıkışından yapılan bağlantılar uzun mesafede oldukları için ince kablolar kullanılması elzem olmaktadır çünkü amacı enerji tasarrufu sağlamak olduğu için kalın kablolar ile direnç artırmak ve enerji kaybetmek invertörün çalışma yapısına ve kullanım amacına ters olacaktır. Ayrıca invenrtörler 0,5 Hz ile 200 Hz hızlara kadar hız ayarlaması yapabilmektedirler. Daha anlaşılır bir tabir ile enerji sağlayan şebekedeki gerilimi doğrultur ve şebeke gerilimlerinde meydana gelmiş olan bütün dalgalanmaları ve pikleri kondansatörlerde depo ederek cihazlara temiz ve sağlıklı enerji göndererek hem cihazı korur hem de enerji tasarrufu sağlarlar.
Fiyatları
İnvertörler kesintisiz güç kaynakları ile birlikte de çalışabilen ve UPSlerin içerisinde bulunan devrelerdir. Eğer invertör fiyatlarına değinecek olursak da kullanmak istediğiniz, ihtiyacınız olan invertörün yapısına büyüklüğüne kullanım alanına ve malzeme kalitesine göre değişmektedir. Yani fiyatları tek bir fiyata sabitlenmiş değildir. Ancak istenilen ve amaçlanan kullanımlara göre araştırmalar yapıldığında 200 TL civarından başlayarak 2.000 TL civarlarına kadar birçok Tür bulunabilmektedir. Fiyatlar konusunda eğer invertörlerinizi kesintisiz güç kaynaklı olmasını isterseniz yani alacağınız malzemenin aslında bir kesintisiz güç kaynağı olarak geçmesinden dolayı fiyatlar çok daha farklı aralıklara sahip olacaklardır. Kesintisiz güç kaynakları ile birlikte senkronize olmuş olan fiyatları ise 12.000 TL fiyatlara kadar hatta biraz fazla abartarak daha yüksek fiyatlara da bulunabilmektedirler. Ancak bu yüksek fiyatlı büyük binalarda kullanılan kesintisiz güç kaynağına entegreli invertörler olmakta ve normal piyasalarda yani halk içinde kullanımları görülmemektedir. Piyasada yani günlük hayatta kullanmak isteyeceğiniz çeşitleri ise 200 TL civarından başlayarak gene özellik ve donanımlarına göre fiyatları 600 – 650 TL civarlarına kadar çıkabilmektedir.