Yumuşak Lehimleme Nasıl Yapılır?
Yumuşak Lehimleme Nasıl Yapılır?
Öncelikle sert ve yumuşak lehimlemeye kısaca bir bakalım her iki lehimleme çeşitleri de metalleri kalıcı olarak birleştirmek için ilave metal kullanırlar. Fakat bu işlem sırasın da esas metaller erimez. Eritme kaynağı olarak yerine sert ve yumuşak lehimleme yapabilmek için metallerin kaynak kabiliyetinin kötüdür ve farklı metallerin birleştirilmesi gerekir. Yüksek dayanım söz konusu değildir. Buradaki yüksek kaynak ısısı parçalara zarar verebilmektedir.
1-Yumuşak Lehimleme
Yumuşak lehimleme de esas metaller erimez, fakat ilave edilecek olan metaller birleştirilmek üzere bağ oluşturur ve esas metali ıslatarak birleştirir. İlave olacak metal yumuşak lehim olarak isimlendirilir. Birçok elektrik elektronik işlemler de yumuşak lehimleme kullanılır. Yumuşak lehimlemenin avantajları olarak değişik ısıtma yöntemleri kullanılır. Bağlantı sonucu iyi elektrik sağlar. Tamir etmesi ve yeniden yapılması daha kolaydır. Zayıf yönleri ise mekanik yöntemler kullanılarak ilave metal edilmedikçe bağlantı zayıf olur. Herhangi bir yüksek sıcaklıkta bağlantının erime gibi riski bulunmaktadır.
2-Sert Lehimleme
Sert lehimleme ilave edilecek metalin eridiği ve birleştirilecek olan parçaların temas edecek olan yüzeyleri arasında kapiler etki ile dağıldığı birleştirme yöntemlerinden birisidir. Bu birleştirme yöntemlerin de esas metal erimez sadece dolgu metalleri erir. Yani ilave olan metal erir. Eğer uygulanmış olan metal birleştirme işlemi ilave metal ile birleşimden olan bağlantıdan daha dayanıklı olacaktır. Çoklu bağlantılar aynı anda sert lehimlenir. Eritme kaynağına göre daha düşük ısı ve güç gerektirir. Farklı metaller de dâhil olmak üzere herhangi bir metal ile birleştirilebilir. Yapılan bağlantının dayanma gücü esas metalinkinden daha düşük olabilme ihtimali yüksektir. Bu bağlantı eğer yüksek sıcaklıklı bir ortam da bulunuyorsa erime ihtimali bulunmaktadır. Estetik olarak yapılan bağlantının rengi esas olan metalin rengi ile uyumlu olmayabilir.
3-Sert Lehimlemenin Uygulama Alanları
Otomotiv alanın da boruların ve tesisatların birleştirilmesin de sert lehimleme kullanılır. Elektrik elektronik kablo ve tellerin birleştirilmesi gibi alanlar da kullanılır. Kesici olarak kullanılan takımlar da kullanılır. Mücevher yapımın da kullanılır. Metal boru ve tesisatların da ve tamir, bakım işlemlerin de kullanılır.
Yumuşak Lehimleme Nasıl Yapılır Yumuşak Lehimleme Nasıl Yapılır Yumuşak Lehimleme Nasıl Yapılır Yumuşak Lehimleme Nasıl Yapılır Yumuşak Lehimleme Nasıl Yapılır Yumuşak Lehimleme Nasıl Yapılır